5ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού - Αγωγή Οδηγών

Σχολές Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδήγησης Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Ποδηλάτων  
Μπίκος Απόστολος.



Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας κατά την προσέλευση και απομάκρυνση των μαθητών από το συγκρότημα που συστεγάζει το 5ο δημοτικό σχολείο και το 2ο νηπιαγωγείο Αλμυρού.

Οι εκπαιδευτικοί :
  • (που φτάνουν στο σχολείο πριν από τους γονείς και τους μαθητές) πρέπει να τοποθετούν τα οχήματα τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης (υπό γωνία) που βρίσκεται στην πλευρά του σχολείου που εφάπτεται της περιφερειακής οδού. Με προσοχή να μην κλείνουν  με το όχημα τους την είσοδο του σχολείου που αποτελεί πόρτα πρόσβασης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.
  • Υποχρεούνται να υποδεικνύουν στους γονείς που παρατηρούν να συμπεριφέρονται επικίνδυνα, τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν.
  • Να συμβουλεύουν τους μαθητές τους για την πρέπουσα οδική τους συμπεριφορά.

Οι γονείς :
  • Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πλησιάζουν στην περίμετρο του σχολείου αλλά και πέριξ αυτής διότι τα παιδιά που πλησιάζουν προς το σχολείο πεζά ή με το ποδήλατο τους δεν γνωρίζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και κινούνται ακανόνιστα και απρόβλεπτα.
  • Η κίνηση των οχημάτων, πολλές φορές, δεν γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά καθώς όσα έχουν κινητό τηλέφωνο παρακολουθούν αυτό ή ακούν μουσική με ακουστικά. Ενώ παράλληλα οι ομάδες παιδιών “παίζουν” χωρίς να έχουν το νου τους στην κυκλοφορία.
  • Πρέπει να κινούνται με ταχύτητες μέχρι 30 χιλιόμετρα/ώρα διότι σε μία σύγκρουση με πεζό, το όχημα σας θα τον τραυματίσει θανάσιμα σε ποσοστό 90%.
  • Πρέπει να φτάνουν στο σχολείο και να σταθμεύουν το όχημα τους με το εμπρόσθιο μέρος να κοιτάζει προς την ροή της κυκλοφορίας του ρεύματος τους και όχι ανάποδα. (Απαγορεύεται σε οδούς διπλής κατεύθυνσης η στάθμευση οχήματος στο αντίθετο ρεύμα.)
  • Σε περίπτωση που κοντά στο όχημα βρίσκεται διάβαση πεζών πρέπει οι γονείς να αφήνουν χώρο μεταξύ του οχήματος τους και της διάβαση πεζών τουλάχιστον 5 μέτρα (όσο το μήκος ενός μεγάλου αυτοκινήτου). Αυτό πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα παιδιά που κινούνται στην διάβαση να είναι ορατά από μεγαλύτερη απόσταση, από τους διερχόμενους οδηγούς.
  • Τα παιδιά πρέπει να κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο πάντοτε από την μεριά του πεζοδρομίου. Να μεταφέρονται μέχρι την διάβαση πεζών και εν συνεχεία να περνούν στο απέναντι πεζοδρόμιο.
  • Κατά τον έλεγχο της κυκλοφορίας (τα παιδιά πρέπει να τα προτρέπουν οι γονείς) να ελέγχουν τουλάχιστον δύο φορές προς κάθε κατεύθυνση. (και να περιμένουν την πρωτοβουλία του παιδιού στην απόφαση του πότε θα περάσουν απέναντι)
  • Απαγορεύεται αυστηρά η δημιουργία συναισθήματος άγχους και βιασύνης στα παιδιά (γρήγορα θα “χασουμε” το μάθημα) διότι το αποτέλεσμα θα είναι η απρόσεκτη κυκλοφορία τους στον δρόμο.
  • Απαγορεύεται να κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια της οδήγησης.
  • Πρέπει να “παρακολουθούν” τα παιδιά τους όσο αφορά στον τρόπο που μετακινούνται μέχρι το σχολείο και από αυτό και να τους υποδεικνύουν τα σφάλματα τους καθώς και τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθούν έτσι ώστε να κινούνται με ασφάλεια από και προς τον προορισμό τους.
  • Πρέπει πρώτοι από όλους να αντιληφθούν ότι η μετακίνηση των παιδιών τους είναι ο “καθρέπτης” των δικών τους μετακινήσεων .  Και έτσι να διορθώσουν τα καθημερινά “ασήμαντα” για αυτούς σφάλματα πριν μπουν στην διαδικασία εκπαίδευσης των παιδιών τους πάνω στην οδική ασφάλεια.


Ο δρόμος φτιάχθηκε για όλους και τα παιδιά μας ζουν σε αυτόν.
Σε μία κοινωνία που σέβεται το  εαυτό της και αναζητά ένα καλύτερο αύριο δεν υπάρχει χώρος για τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.
Στο χέρι μας είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας και η ανάπτυξη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για αυτά.
Κάντε “το σωστό” καθημερινότητα και ρουτίνα.


Μπίκος Απόστολος
Παιδαγωγός Κυκλοφοριακής Αγωγής και Εκπαιδευτής Οδήγησης Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Ποδηλατιστών .
Αντιπρόεδρος Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Νομού Μαγνησίας και
Μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δ. Σχολείου & 2ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοτικό Σχολείο Σούρπης

1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού - Κυκλοφοριακή Αγωγή